EV Laddstationer

Inom energiteknik tillhandahåller vi bästa möjliga produkt- och tjänstelösningar för att optimera din energianvändning. Produktsortimentet sträcker sig från värmepumpsteknik till solcellsanläggningar och energilagringssystem.

ALLMÄNT OM ELBILSLADDARE

Behovet för laddning av el- och hybridfordon ökar i högsta grad och förutsättningarna för en fungerande elbilspark är enkla: miljövänlig och effektiv laddning, enkel administration samt användarvänlighet. Vi erbjuder brett sortiment av laddare för el- och hybridbilar, exempelvis från Ensto Finland Oy, Liikennevirta Oy (Virta), Besen, Alfen, CTEK och Easy.

​STANDARDSERIER FÖR LADDNINGSKONTAKTER

Det finns olika standarder på laddningsutrustning för el- och hybridbilar. Rätt standard väljs beroende på bilmodell och behov. Dock är de flesta bilar idag kompatibla med åtminstone Typ 2 och man strävar efter att alla elbilar i framtiden använder denna. Generellt är dessa uppdelade i en europeisk standardserie och en asiatisk standardserie. Till den europeiska standardserien hör Typ 2 mode 3 och CCS. Till den asiatiska standardserien hör typ 1 och ChaDeMo

OM OLIKA LADDARE

​Kontakten på matningssidan kan vara någon av de fyra kontakter som illustrerats ovan utom Typ 1 – den kan också vara en jordad hushållskontakt, Schuko (det vanliga hushållsuttaget i ett hem) är dock inte godkänt att användas för laddning av elfordon över 8A i Finland. Denna kontakt håller även på att fasas ut och få nya elbilar har Schuko-kabel som standardtillbehör. Vissa av de ovan nämnda kontakterna är också kompatibla med varandra genom specialkablar eller adapters som går att köpa till fordonet.

Vi säljer olika laddningskablar och -tillbehör för samtliga ovannämnda kontakttyper – kontakta oss och berätta vilken typ av tillbehör du behöver!

TYP 1

1-fas växelström för normalladdning upp till 32A, används främst av asiatiska biltillverkare.

TYP 2

3-fas eller 1-fas växelström för normalladdning upp till 70A, används främst av europeiska biltillverkare.

ChaDeMo

Likströmsladdning för snabbladdning med effektbegränsning beroende på utrustning, används främst av asiatiska biltillverkare.

CCS

Likströmsladdning för snabbladdning med effektbegränsning beroende på utrustning, används främst av europeiska biltillverkare.

LADDARE från CTEK, Alfen, Easy och Kempower

Vi erbjuder ett brett sortiment på laddare för samtliga elfordon. Våra huvudleverantörer är noggrant utvalda efter kvalitativa och säkra varumärken från Europa.

I sortimentet finns laddare av typ1, typ2 mode 3, samt CCS och ChaDeMo. Effektklasser allt från 1,8kW till 250kW.

Samtliga laddare är kompatibla med Smart-Grid och molnbaserade servicetjänster.

AX Charge / VIRTA

Vi samarbetar med Liikennevirta Oy och den Åländska representanten fört Virta, AX Charge, och erbjuder deras sortiment på laddare integrerade med deras back-end system. Du kan välja mellan två olika back-end system, för hemmaladdning eller för företag där man kanske vill ta betalt för laddningen.

Virtas laddare kommer från finska Kempower och holländska Alfen. Effektklasserna varierar från 3,7kW till 250kW. Med Virtas molnbaserade tjänster kan användare begränsas, följa upp statistik, reservera laddare, få online uppdatering, identifiera, ta betalt enligt egen taxa, betala via app, kreditkort eller nyckel-tag och få automatisk debitering – dessutom med 24/7 kundsupport.

Generellt går en laddningsprocedur med Virtas laddare till så här:

  1. Användaren hittar via Virtas app var närmaste lediga laddstation finns och reserverar den i appen.
  2. Användaren läser sin nyckeltag, RFID-kort eller betalar via Virtas app eller med sitt kreditkort via Virtas hemsida.
  3. Användaren laddar.
  4. Debiteringen sköts automatiskt och ägaren får pengarna på kontot.

Besök https://charge.ax/ eller https://www.virta.global/sv/elbilsanvandare för mera information. Nedan hittar du även ett produktblad.